Zasady żywienia dzieci z chorobami endokrynologicznymi

Jedną z chorób endokrynologicznych silnie powiązaną z szeroko rozumianym żywieniem omówiono w podrozdziale o cukrzycy. W tym miejscu zajmiemy się wskazaniami dietetycznymi dla dzieci z niedoczynnością i nadczynnością tarczycy oraz dla dzieci z zaburzoną gospodarką hormonalną w okresie dojrzewania.

Niedoczynność tarczycy

Wrodzona niedoczynność tarczycy jest zjawiskiem stosunkowo częstym (1/400 noworodków) i jedną z jej przyczyn (niewystępującą w krajach rozwiniętych) jest niedobór jodu w diecie matek. Można tego uniknąć poprzez stosowanie soli jodowanej przez matki. Ze względu na powszechne badania przesiewowe w kierunku wrodzonej niedoczynności tarczycy, jej wyraźne skutki obserwuje się współcześnie stosunkowo rzadko.

Do podstawowych, choć rzadko występujących, objawów należą:

  • przedłużona żółtaczka,
  • zaburzenia przyrostu masy ciała i wzrostu,
  • trudności w karmieniu,
  • zaparcie,
  • zwykle blada, zimna i marmurkowana skóra,
  • pogrubiałe rysy twarzy (twarz „nalana”),
  • duży język,
  • matowy, ochrypły głos,
  • przepuklina pępkowa,
  • opóźnienie rozwoju psychoruchowego.

Na te objawy trzeba być wyczulonym, jednak jeszcze raz trzeba podkreślić, że pełnoobjawowa niedoczynność wrodzona tarczycy jest obecnie niezwykle rzadka.

Nabyta niedoczynność tarczycy, inaczej młodzieńcza niedoczynność tarczycy, najczęściej jest następstwem autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy i częściej występuje u dziewczynek. Zwiększone ryzyko występuje u chorych z zespołem Downa lub Turnera, a także chorych z innymi schorzeniami auto- immunizacyjnymi (np. cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia).

Objawami niedoczynności nabytej są:

  • niedobór wzrostu, spowolnienie wzrastania,
  • zwiększona wrażliwość na chłód,
  • suchość skóry,
  • chłodne stopy i dłonie, z wolna czynność serca, z cienkie, suche włosy,
  • obrzęk powiek,
  • wole,
  • zaparcie,
  • otyłość,
  • trudności w nauce.

Nadczynność tarczycy

Najczęstszą przyczyną nadczynności tarczycy u dzieci jest choroba Gravesa i Basedowa, czyli stymulacja tarczycy przez autoprzeciwciała.

Objawami nadczynności tarczycy są:

  • pobudzenie i niepokój, z zwiększone łaknienie, z zwiększona potliwość, z biegunka,
  • chudnięcie,
  • nagłe przyspieszenie wzrastania,
  • przyspieszony wiek kostny,
  • drżenia mięśniowe,
  • przyspieszone tętno i duża rozpiętość między ciśnieniem krwi skurczowym i rozkurczowym,
  • nadmierne ucieplenie kończyn (dłoni i stóp),
  • trudności w nauce,
  • objawy psychotyczne,
  • objawy oczne (u dzieci występują rzadko),
  • wytrzeszcz gałek ocznych,
  • porażenie mięśni zawiadujących ruchem gałek ocznych,
  • rzadkie mruganie.

Wskazania dietetyczne dla dzieci z niedoczynnością i nadczynnością tarczycy

Generalnie nie ma tzw. diety tarczycowej i to zarówno jeśli chodzi o postępowanie dietetyczne w nadczynności, jak i niedoczynności tarczycy. Nie ma żadnych naukowych danych wskazujących, że unikanie pewnych pokarmów, a także spożywanie innych, miałoby korzystny wpływ na funkcję tarczycy, poza oczywiście przyjmowaniem z pożywieniem i solą jodowaną dostatecznej dawki jodu. W krajach rozwiniętych choroby tarczycy spowodowane niedoborem jodu zostały praktycznie wyeliminowane wraz z powszechną suplementacją. Warto jednak pamiętać, że nadmiar jodu może u niektórych osób wywołać nadczynność tarczycy.

Zapotrzebowanie na jod ilustruje tabela 1, a zawartość jodu w niektórych produktach spożywczych tabela 2.
 

Tabela 1. Zapotrzebowanie jodu u dzieci

Wiek (lata)

EAR (µg/d)

RDA (µg/d)

0–0,5

110 (AI)

0,5–1

130 (AI)

1–6

65

90

7–9

70

100

10–12

75

120

13–15

95

150

16–18

95

150

EAR – Export Administration Regulation
RDA – Recommended Dietary Allowance
Źródło: Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, 2012.

 

Tabela 2. Zawartość jodu w niektórych, wybranych, produktach spożywczych (µg/100 g)

Mleko

Zboża i mąki

Mleko matki

6

Jęczmień owies, kukurydza, żyto, ryż

2–7

Mleko spożywcze 3,5%

6

Pszenica – mąka typ 1700

3–14

Mleko spożywcze 1,5%

3

Pieczywo i makarony

Mleko odtłuszczone

3

Pieczywo chrupkie

6,1

Przetwory mleczne

Makaron jajeczny

2,4

Serwatka w proszku

680

Chleb żytni

9

Jogurt

4

Chleb pszenny

6

Mleko zagęszczone 7,5%

8

Warzywa

Mleko w proszku z mleka pełnego

27

Większość

2–15

Mleko w proszku z mleka chudego

36

Roszponka

5–62

Ser Edamski 30% tł. w s.m.

5

Szpinak

12

Ser Edamski 45% tł. w s.m.

4

Grzyby

Twaróg spożywczy chudy

4

Pieczarki

18

Jaja

Owoce

Jajo kurze całe

10

Większość

1–3

Żółtko

12

Ananas

Do 10

Tłuszcze i oleje

Borówka brusznica

5

Masło

3

Różne

Smalec wieprzowy

10

Orzeszki ziemne

13–14

Ryby i owoce morza

Sól

Ostrygi

58

Jodowana kuchenna

1,55–2,5 mg

Pikling

72

Morska

18 mg

Krab

130

Kamienna

11 mg

Węgorz wędzony

5

Mięsa i podroby

Homar

100

Wątroba wieprzowa

14

Dorsz

170

Serce wieprzowe

3

Halibut

52

Wątroba wołowa

14

Śledź

52

Serce wołowe

30

Łosoś

34

 

 

Makrela

49

 

 

Małże – omułki

1...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem